Seminář Péče o židovské kulturní dědictví

Ve středu 3. října se bude konat seminář spolku Omnium z.s. na téma Péče o židovské kulturní dědictví. Ve Starém Purkrabství na pražském Vyšehradě zazní příspěvky věnované péči o židovské hřbitovy, synagogám, jejich historii, projektům na jejich obnovu i způsoby využití, nebo původní podobě židovských obcí a dnešní situaci. Seminář je připravován v rámci projektu Vraťme památky na svá místa, jehož cílem je systematické vyhledávání ztracených náhrobků, registrace informací o jejich výskytu, konzultace a překládání nápisů s odbornými partnery nebo hledání původního umístění náhrobků. 

Na seminář se můžete registrovat e-mailem, pro více informací kontaktujte organizátora akce Jakuba Děda nebo volejte na tel. 739 385 928.

Máte-li zájem prezentovat na semináři vlastní příspěvek, kontaktujte nejpozději do 15. září organizátory na e-mailu info@omniumos.cz nebo tel. 739 385 928.

Výběr z přednášek

  • Luděk Štipl, Synagoga Loštice: Respekt a tolerance
  • Martin Šmok: Program multimediálních procházek IWalks a možnosti využití e-learningové platformy IWitness pro aktivity spojené se vzděláváním o místní a regionální historii židovského osídlení
  • Sebastian Schott, Muzeum Waiden: Židovské kulturní dědictví v muzeu ve Waidenu
  • Marcela Šášinková, Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy: Rodina Haurowitzových z Roztok u Prahy
  • Barbora Větrovská, Omnium z.s.: Hledání ztracené tváře židovských hřbitovů