Rotundou Květné zahrady v Kroměříži provádí dobrovolníci z kroměřížského gymnázia

Každou středu během prázdnin provází návštěvníky Rotundy v Květné zahradě v Kroměříži namísto zaměstnanců Národního památkového ústavu dobrovolníci. Do provádění se letos zapojili studenti a absolventi Gymnázia Kroměříž pod vedením profesora Evžena Petříka.

Návštěvníci se mohou těšit na nové pojetí prohlídky, která akcentuje zážitek. „Během prohlídky mohou zakusit Rotundu jako Lusthaus, místo pro kratochvíli a potěchu člověka. Právě tomuto účelu měla stavba v srdci zahrady složit v době svého vzniku a toto poslání může plnit i dnes,“ uvádí Marie Heczko, regionální koordinátorka projektu, který se snaží o revitalizaci prohlídek s průvodcem na památkách ve správě Národního památkového ústavu. „Pro průvodce vznikl i nový text, který jim má být při provázení oporou. Před jmény a čísly v něm mají přednost souvislosti a zajímavosti,“ doplňuje lektor Petr Hudec.

A proč se studenti rozhodli do projektu zapojit? Takto svoji motivaci popisuje absolvent gymnázia Vilém Mucha. „Provázení v Rotundě je mi vítanou činností, neboť v sobě snoubí mé největší zájmy – historii a umělecký přednes. Jakožto hrdý Kroměřížan jsem tím více šťasten, že mohu návštěvníky seznámit se slavnými dějinami mého rodného města.“

Gymnázium Kroměříž pojí s Rotundou v Květné zahradě i osobnost středoškolského profesora Františka Nábělka. Právě on instaloval v Rotundě roku 1908 Foucaultovo kyvadlo, zařízení demonstrující otáčení Země kolem své osy. S trochou nadsázky se tedy dá říci, že Rotunda je v centru pozornosti učitelů a studentů kroměřížského gymnázia více než jedno století.

Rotunda je přístupná pouze s průvodcem. V rámci návštěvnické sezony jsou prohlídky realizovány v pravidelných časových intervalech. 

Podrobné informace o cenách vstupného naleznete na webových stránkách zámku Kroměříž www.zamek-kromeriz.cz

Předem děkujeme za zveřejnění zprávy v médiích.

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

Mgr. Petr Hudec

  • lektor
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 608 814 723
Květná zahrada, Gen. Svobody 1192/39, Kroměříž